Året rundt med trening.

Fra vintertrening i Valdres 08 -09.03.15. Vanskelige forhold med mye vind, først råtten snø, - så steinhardt etter kald natt. Kun et fuglearbeid på en orrhane. Begge hunder jobbet godt, men kunne godt tatt med seg mer terreng.
Det blikket betyr rapport!
02.03.15. Kom oss raskt i fugl. Blenda blir like etter slipp lenge borte og kommer så inn med intens logring + bråstopp på 20m og øra på topp. Rapport!
Tverrvending, og full speed ut igjen!
Hun tverrvender plutselig og løper ut med oss på slep. Orrhøne letter foran oss på drøyt hold i det vi kommer opp på en kolle.
02.03. Jif i stand på årets første rugde. Den satt i bekken 10m foran, og ble støkket av meg på vei bort(umulig å gå stille i det krattet). Jif hang seg på et stykke da far kom litt "bakpå".
26.02. Blenda fant en fot og fulgte på lenge. Jif og jeg hang oss på og på en snøflekk så vi at det var to storfugl(tiur+røy). De lettet like etter, på drøyt hold fra en beitefuru litt høyere i terrenget. Blenda satt seg fint på fløyta da røya flakset over henne. Spennende situasjon i ulendt terreng som gjorde en gammel mann svett! Etter hvert som snøen minker blir vårvintertrening i skogen bare bedre og bedre, og snart kommer også rugda tilbake!
Apporttrening blir det også tid til. Jif på vei inn med due.
"Hold fast"!
Blenda får også prøve seg!
21.02.15. Treningstur i Kroer der Jif foter inn en tiur og går i stram stand. Tiurn sitter 30 ned i grantetta og J. var akseptabelt rolig i oppflukt. Drømmesituasjon på vanskelig skaresnø! Hun har også lagt rådyrinteressen litt på hylla og fungerer nå bra som fuglehund!
14.12.14.Treningsdag i Kroerskauen. Trygve med Fiffi og Bliss. Fiffi viste et fornuftig jaktsøk og hadde godlukt i nesa et par ganger uten resultat, dessverre. Jif gikk fint i første slipp, men avsluttet dagen med en langtur på egen hånd. Mye å jobbe med fortsatt der altså.
06.12.14. Etter at rådyrdrevet var ferdig tok vi en tur ut med Blenda og Jif. Prio på denne turen var å holde Jif i hånd og korrigere henne på eventuelle rådyruttak/spor. Jif går intenst med god kontakt og bråstopper på den kanten hun er ved på bildet. Halen går lett, men hun har ellers fullt fokus på noe langt nede i lia. Vi går på sammen og en jerpe letter på drøyt hold. Like etter tar vi ut 3 rådyr og hun setter seg raskt på fløyta. Bra! Vi krysser sporene flere ganger på vei til bilen og hun korrigeres hver gang hun viser interesse for dem. Nå blir det spennende å se hvor raskt vi får effekt av denne treningen.
En svært viktig del av forberedelsene til jakt og prøver, er de hyppige og korte appelløktene i nærområdet. Her Jørgen i aksjon med hele gjengen.
Sykkel brukes flittig når det ikke er for varmt, her fra en morgentur i sommer kl. 06.30. Alle tre festet i en "Springer"!
Kirsti med Jif, - klar for en runde søkapport!
Etter en lengre periode med mye apporttrening, ser det ut til at også Jif blir klar for start i UK på Brevigprøven med Kirsti som fører. Hun har vært en utfordring å få til på søkapporten. Apportbukker har gått fint, men fersk fugl skulle hun en lang periode bare leke med, filleriste og lage "fjærsky" av!
13.05. Utsett av nye saltsteiner i Kroerterrenget.
Litt trening av hunder ble det også tid til!
06.05.14. Apporttrening Sørmarka, i pøsregn viste Vardegløtts Fiffi og Trygve oss flotte søkapporter.
Jif, Blenda og Bliss følger med på det som skjer!
Nå er det høysesong for apporttrening og snart er det "eksamen" med start på prøver. Her er Dizzy med en apportbukk av tre med orrevinger og markeringsbånd. Til trening kan vi bruke slike apportbukker til alle disipliner, men det er også svært viktig å trene med fugl før prøvene starter. Vi trener nå korte økter flere ganger i uka og forsøker ofte å bytte sted og veksler på øvelsene. Mest søkapport, en del vanntrening og noen spor.
Flott avslutning på en situasjon som ellers hadde endt uten fugl for jegeren!

Å ha en stødig apportør på fuglejakt er en meget stor fordel og på skogsfugljakt et det et "must". Apporttrening kan en holde på med hele året og får man premiert hunden på apportprøve, viser den at den holder mål også under prakisk jakt. På bildet til høyre sees en fornøyd jeger med Vardegløtts Dizzy som nettopp har sporet opp ei skadeskutt røy.

Historien i kortform er slik: Vi jakter ned en ganske bratt li og Dizzy foter raskt nedover. Korte stander av og til som hun løser ut selv og går på igjen. Utpå en kuppert flatehuggst blir det fast stand og hun reiser på ordre en tiur + ei røy. Tiuren har dekkning, men røya får to skudd med tydelig treff på ca 20-25m hold(av våre "flotte"no. 4 vismuth patroner).        Den seiler nedover ca 200m og ser ut til å tresette seg i skogkanten. Vi går etter og starter ettersøk i området, men Dizzy søker med nesa i bakken over ei stor myr og blir borte. Etter ca 5 min kommer hun tilbake med røya i kjeften! Et sikert bevis på at sporapport er svært nyttig å trene på!(røya hadde ca 10 hagl i kroppen)

Vintertrening kan være ganske surt. Her Jørgen, Dizzy, Tuva og Kirsti i snøstorm. Trollheimen mars 2008.
Apporttrening med trebukk påsatt fuglevinger. Her Tuva i aksjon 14 år gml.

Variert trening gjennom hele året tenker vi er helt avgjørende for å ha hunder som fungerer sosialt, samt på jakt og prøver. Vi jobber etter prinsippet; - lite av gangen, men ofte.

Dette fordi erfaring har vist at det gir gode resultater, og at mye dressurarbeid er "ferskvare" som må vedlikeholdes.  

På denne siden vil det etter hvert komme treningstips........

Fra høsten 2012 i Trollheimen. Hagla er byttet med startrevolver pga. lite fugl. Blenda står på singelrype og Dizzy sekunderer i bånd.
Fra vinter/vårtrening i Eggedal 2010. Dizzy frustrert da fuglen nettopp var fløyet.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

26.03 | 15:17

Hei :)
Skal dere ha valper på Kleiner i år?

...
05.07 | 10:08

Hei!
Til orientering har vi pr i dag ingen planer om valpekull.

...
04.07 | 13:16

Hei
Skal dere ha et valpekull i nær fremtid?

Jeg trenger en jaktkamerat med meg på tur.

...
02.09 | 14:28

Gratulerer til Jif og hundefører!

...
Du liker denne siden